Sikkerhedskrav til våben og skjolde.

Alle våben bliver sikkerhedstjekket inden hver spilgang. Her gennemgår vi kort hvad vi kigger særligt efter når vi vurderer om et våben skal godkendes eller ej. Der er fire ting som våben oftest bliver kasseret på:

  • For hårdt – våbnet er for hårdt, og gør simpelthen for ondt hvis det rammer – særligt hvis man uheldigvis rammer i hovedet eller skridtet.
  • Dårlig spids sikring – kernen i våbnet er ikke sikret godt nok, og der er således risiko for, at det bryder igennem skummet når man stikker.
  • For blødt – det hænder, at nogle folk laver våben så bløde, at folk ikke kan mærke de bliver ramt af dem, eller at det i praksis altid er kernen man slår med, fordi polstringen ikke kan mærkes. Dette er dog langt den sjældneste fejl af de fire.
  • Kernen sidder løst i skummet – det betyder, at den lettere kommer ud gennem skummet på et tidspunkt, og medfører ofte, at våbnet slår hårdere end det føles.

Der kan også være andre ting, men langt størstedelen af de våben der kasseres, gøres på baggrund af en eller flere af ovennævnte årsager. Derudover sætter vi specifikke krav til en lang række våbentyper, som beskrevet herunder:

Sværd
Spidsen skal være i orden, også selv om du ikke stikker med dit sværd. Parerebøjle og pommel (knoppen for enden af sværdet) må ikke være af rent metal eller lign. hårde materialer.

Økser og Hamre
Hovedet skal sidde ordentligt fast Skaftet skal være polstret ordenligt – rent træ duer ikke, da men meget let kommer til at ramme med skaftet. Ved økser og hamre lavet til to hænder, skal hovedet være meget blødt, for man kommer let til at slå meget hård.

Knive
Spidsen skal være i orden, også selv om du ikke stikker med din kniv.

Kastevåben:
Kastevåben er ikke tilladt til Første Søndag.

Bonk-kølle
Der må ikke være nogen kerne i våbnet. Bonk-køller er ikke rigtige våben og kan ikke give skade. De bruges enten sammen med nævekamp eller færdigheden Bonk.

Kædevåben
Kædevåben er som standart ikke tilladt til Første Søndag.

Stagevåben
Spids sikring skal være ekstra god, specielt ved spyd. 10 cm eller mere fra kerne til spids er ikke usædvanligt, og kan i nogle tilfælde være for lidt. Skaftet må gerne være af træ, men i så tilfælde sættes der nogle minimumskrav til polstringen: Hvis det er et spyd skal skaftet polstret min. 30cm ned fra selve hovedet. Hvis det er et slagvåben, f.eks. en hellebard, så skal skaftet være sådan at du kan slå din modstander med det og polstringen skal nå langt ned ad skaftet.

2 Håndsvåben
Et 2 håndsvåben skal minimum være 140 cm lang før det kan godkendes. Dette kunne være et stort sværd eller en lang økse. Et spyd eller hellebard ER IKKE et 2 håndsvåben. Man skal altid have 2 hænder på et 2 håndsvåben.
Husk det kræver en speciel færdighed at anvende 2 håndsvåben – du skal således have dit karakterark med til våbenkontrol.

Buer og pile
Der vil være kontrol af om buen og pilene er sikre og egnet til brugeren. Det omfatter som regel at man skal kunne trække sin bue ordentligt og holde den spændt i 5 sekunder. Hvis man ikke kan det, er risikoen for at man ikke rammer der hvor man sigter, hvilket er farligt, for stor. Alle pile skal være købte – de er sikre, og det tager for lang tid at kontrollere alle mulige former for hjemmelavede pile. Buer i diverse selvlysende eller skrigende farver er forbudte. Mal dem eller pak dem ind i skind. Moderne kompound buer er ligeledes strengt forbudte. Husk det kræver en speciel færdighed at anvende bue – du skal således have dit karakterark med til våbenkontrol.

Pistoler
Selve pistolen skal være en replika pistol eller meget, meget flot hjemmelavet. Vi går ikke på kompromis med udseendet på pistoler, og anbefaler folk, at de køber replika pistolerne, da de er relativt billige og flotte. De kan f.eks. købes på nettet og i rollespils butikker. Du skal have krudthorn og ladestok der ser ordentligt ud. Du skal selv have ammunition.Husk det kræver en speciel færdighed at anvende krudtvåben – du skal således have dit karakterark med til våbenkontrol!

Skjolde
Både skjolde i latex og træ er tilladt. Skjolde skal have polstret kanterne. vær opmærksom på, at skjolde ikke må være større end 90 cm højt og 60 cm bredt hvis det er et kite shield og 69 cm for et rundskjold.
Vi håber at vi med ovenstående liste kan medvirke til, at folk laver sikre og bedre våben, og at færre våben afvises i våbenkontrollen.

Comments are closed.